Надежда Йорданова е оптимист: Можем да свалим Гешев

0

- Advertisement -

Във вторник Висшият съдебен съвет ще разгледа част от основанията, внесени от правосъдното министерство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви, че очаква от членовете на ВСС задълбочен дебат, да подходят професионално и отговорно и да разгледат обективно и всестранно всички обстоятелства около искането за прекратяване на пълномощията на главния прокурор.

„Разбирам, че за част от членовете на ВСС решението ще е трудно, защото именно те избраха главния прокурор като пренебрегнаха много ясни сигнали, че той не отговаря на изискванията на Конституцията.“ – изтъкна Йорданова.

Тя напомни, че освен внесеното от нея искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, ВСС предстои да разгледа подобно искане и от страна на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Надежда Йорданова заяви, че вярва, че събирането на мнозинство за промени в Конституцията е постижимо, защото включително и в опозицията има депутати, които са отговорни и знаят какви обещания са поели към избирателите си и те включват съдебна реформа. По думите ѝ, ако промените в Конституцията не минат и ВСС остане същия, ситуацията ще е трудна.

„Аз протягам ръка към всеки един депутат от българския парламент, включително и към опозицията – към всеки, който иска да изпълни ангажиментите си за съдебна реформа. Аз като министър ще положа всички усилия като министър следващия Висш съдебен съвет да има по-добър състав и да отговаря на изискванията на институцията, както и да е отговорен към обществото“ – каза в „Денят започва“ Йорданова.

Министърът на правосъдието аргументира поисканата от правителството оставка на началника на НСО Емил Тонев със серия от случаи на неизпълнение на служебните задължения.

Йорданова отказа да посочи конкретни детайли, тъй като част от тях съдържат и класифицирана информация. От думите ѝ стана ясно обаче, че според кабинета Тонев е изпълнил искането на прокуратурата да предостави записи от входа на МС без да обмисли внимателно всички последствия, включително и международни ангажименти.

Надежда Йорданова отрече категорично да има обвързаност с усвояването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост и вдигане на ветото за начало на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

„Изобщо не може да става дума за подобна обвързаност. Членовете на кабинета сътрудничим много активно с колегите от Република Северна Македония, но това не означава промяна на позицията на България. Тя е така, както е определена от българското Народно събрание.“ – подчерта Йорданова.

Министърът на правосъдието заяви, че към момента на вижда знаци, които да говорят за нестабилност на коалицията. По думите ѝ за първи път в България сме свидетели на коалиционно управление, което действа по наистина демократичен начин и затова е нормално да се чуват различни позиции.

„Разбира се, трябва ни време да подобрим коалиционния диалог и да е по-структуриран. „Демократична България“ мина през много изпитания през годините и ние сме показали способността си да запазваме спокойствие, да сме решителни и да говорим когато трябва“ – каза Надежда Йорданова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки