Радев скастри кабинета: Правителството няма правомощия да ми предлага каквото и да е било

0

- Advertisement -

В рамките на Седмицата на гората днес в Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“ – село Бързия, държавният глава Румен Радев даде началото на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

Именно там той говори за най-наболелите политически теми и има ли сътресения в отношенията му с кабинета „Петков“.

Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било„, отсече Радев. 

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет“, категоричен е той.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология не предполага аз да освободя началника на НСО“, обяви държавният глава.

По отношение на Република Северна Македония – очаквам правителството да се придържа към декларацията на Народното събрание (НС), към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС):“, каза президентът Румен Радев пред журналисти. 

Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика политическа криза у нас. Това може да взриви целия процес и да предизвика сериозни сътресения„, категоричен бе Радев.

Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония„, каза още президентът.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали ни с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

„Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план?

Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия„, допълни президентът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки