ГЕРБ няма да подкрепи нито едно решение на правителство начело с Кирил Петков

0

- Advertisement -

Партия ГЕРБ няма да подкрепи нито едно решение или политика на правителството на Кирил Петков. Това категорично заяви бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов  на среща със симпатизанти в Добрич, на която присъстват и депутати от партията. По думите на Борисов само различията между премиера Петков и външният министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония  са повод за оставка на правителството.

Вчера министър Генчовска обяви, че има сериозни различия с външнополитическия екип на премиера по въпроса кога България може да отмени ветото си върху началото на преговори за еврочленството на Северна Македония. По повод казаното от Генчовска, премиерът Кирил Петков заяви, че всякакво решение по въпроса ще бъде взето от Народното събрание.

„След ареста – няма да подкрепим правителство, в което премиер е Кирил Петков. Просто сме скандализирани от изявленията министъра на външните работи вчера. Това във всяка друга ситуация предизвиква падане на правителството. Където и да е по света. Двойна, двойствена, скрита външна политика“.

Борисов призна, че голямата му политическа грешка е, че е подценил президента Румен Радев и допусна, че позицията му за руския посланик Митрофанова е заради операцията с извеждането на българските моряци от кораба „Царевна“:

„Слушайте внимателно президента Радев. Нашата голяма грешка е, че ние го подценихме. Радев е много умен и много праволинеен. И ние си изядохме шамарите заради това. Аз имам основната вина. Беше ми подчинен дълги години и го подцених. Само преди две седмици, когато ставаше въпрос за изгонването на посланик Митрофанова, той каза – а какво ще стане с моряците. Сиреч тогава е била в ход операцията между президенството и руската страна да ги изведат“.

Отхвърлената номинация на Любомир Каримански за нов управител на Централната банка Борисов определи като подигравка от управляващата коалиция, в която е част и партията, която го е издигнала.

„Ние затова казваме – ако г-н Каримански няма моралните качества, не е почтен, той не е подходящ и за председател на Бюджетната комисия. При положение, че те не гласуват освобождаването му от председател на комисията, ние приемаме, че коалицията му дава отлична оценка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки