81 чужденци са осъдени в Кюстендил от 1 януари за незаконно преминаване на границата

0

- Advertisement -

Присъди на 81 чужденци, направили опит да преминат незаконно границата със Сърбия, предимно в района на Треклянско, е издал от началото на годината Районен съд в Кюстендил.

Само за месец април до момента тези дела са 44. Докато за 2021 година, този тип дела са били 20.

Нарушителите са граждани на Ирак, Алжир, Либия, Кралство Мароко и др. Всички признават вината си пред съда за престъпление по чл.279, ал.1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимите са без документи за самоличност, нямат местожителство на територията на България.

Съдът е одобрил внесените от Районна прокуратура – Кюстендил споразумения, постигнати със защитата на подсъдимите. 79 от чуждите граждани са получили условни наказания „лишаване от свобода“ за срок от 3 или 4 месеца, изпълнението на които е отложено за изпитателен срок от 3 години, както и наказание „глоба“ в размер на 100 лв.

За един от подсъдимите това е било второ подобно престъпление, извършено в изпитателния срок на присъда от Районен съд – Русе. Той ще изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца.

На един от чуждите граждани е наложено наказание „обществено порицание“, тъй като е бил непълнолетен.

Според коментари в Треклянско бежанците минават по един и същи маршрут, скалиста местност през границата към Босилеград, където има добре изграден център за бежанци, а след това търсят начин да стигнат до Западна Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки