Работи се по сценарий в България да бъдат настанени 150-200 000 бежанци

0

- Advertisement -

82 000 украински граждани имат статут на временна закрила в България. По данни на НАП 1735 души вече са започнали работа, основно в областта на услугите. 30 на сто от пристигащите в страната ни са под 18-годишна възраст, 65% са в трудоспособна възраст и могат да работят, като около 70% от тях са заявили желание да работят.

Това обясни пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум, съветник на вицепремиера Калина Константинова.

Обсъжда се как в алтернативни пространства да се наемат хора, да се променят бързо правилата за създаване на детски центрове и за родителските кооперативи, съобщи Величкова в предаването „Преди всички“ относно децата на украинските бежанци и с оглед на недостига на места в детските градини в големите градове.

„Темата с родителските кооперативи не е от последните два месеца. Ние се надяваме, че много бързо ще имаме яснота по какъв начин държавата може да подкрепя създаването на алтернативни пространства, където тези деца да бъдат поети и за тях да има грижа.“

По казуса с настаняването на бежанците в хотели и предстоящия летен сезон Красимира Величкова коментира, че малко повече от половината украинци у нас са настанени в хотели. По думите ѝ целта е до 15 май да има готови решения.

„На този етап срокът няма да бъде променян и помощта за хотелиерите и за настаняването ще бъде до 31 май.“

Тя отбеляза, че над 7 милиона души в Украйна са разселени по границата, не искат да напускат страната, но ако ситуацията се влоши, „със сигурност и те ще тръгнат“.

Работи се по сценарии в България да бъдат настанени 150-200 000 бежанци, уточни Красимира Величкова. 

Обобщават се данните за базите на министерства и агенции, тъй като няма такава информация, събрана на едно място. От до момента обследваните данни става ясно, че почивните станции на различни ведомства могат да поемат около 15 000 души. Обмисля се и вариант да се получават помощи за наем.

„Мислим и търсим варианти за директно подпомагане на хората.“

В момента няма директни мерки към онези бежанци, които не се намират в хотели или почивни бази и това е слабост на подхода, но се мисли, изтъкна Величкова, като даде пример с разработваната от МТСП система за ваучерна подкрепа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки