Велики четвъртък е, по традиция се боядисват великденските яйца

0

- Advertisement -

Днес, Велики четвъртък,  православната църква напомня с богослужения за редица събития от последните дни на Иисус Христос, свързани със спасителното му дело за човечеството.

По традиция се боядисват великденските яйца, първото от които в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички от семейството. В червено се обагря и следващото яйце, което се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия.

С богослуженията православната църква напомня за редица събития от последните дни на Иисус Христос, свързани със спасителното му дело за човечеството. Това са свещеното умиването на нозете на апостолите, Тайната вечеря с тях, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предаването му на съд и изкупителните Му страданията  на Кръста.

На Велики четвъртък църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите, Христос установил светото Причастие. Много вярващи, спазвали Великия пост, се причестяват със светите тайни – тялото и кръвта христови.

„Причастието е да станем причастни, да се съединим с Христос чрез тайнството Света Евхаристия и така ще имаме живот на душата, живот вечен.“

След Василиевата литургия се извършва Велик маслосвет за всички християни, по време на който се освещава елей.

Вечерта се отслужва Последованието на 12-те евангелия. Четат се евангелски откъси, които са посветени на изкупителните христови страдания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки