Експерт: Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот, свалят разходите за храна

0

- Advertisement -

Високата инфлация и галопиращите цени оказват по-сериозно влияние върху хората с по-ниски доходи, хората, които получават доходи, които едва покриват месечните им нужди. Тези хора, заради увеличените разходи, основно за храни, горива, отопление в момента се чувстват все по-затруднени.“ Това коментира пред БНР консултантът Тихомир Тошев от Кредит център.

„Хората с по-ниски доходи орязват стандарта си на живот.“

Според Тошев цените на горивата не възпрепятстват българите да пътуват за празниците, а хипермаркетите са пълни и скъпото агнешко се купува.

„Всички това показва, че в една част от българите има запас от спестявания, които те ползват в момента, за да покриват тази разлика в цените. Това няма да може да продължи много.“

Спестяванията на 80% от хората са до 10 000 лева, посочи Тошев.

„И е много вероятно в следващите месеци до година да се стопят, ако доходите им не започнат да растат. Работодателите, които държат на служителите се, започват да коригират възнагражденията в посока нагоре, за да компенсират инфлацията.“

Безработицата в момента е на рекордно ниско ниво. Много фирми обявяват свободни работни места за бежанците от Украйна, отбеляза Тихомир Тошев. По думите му търсенето на работна ръка в повечето сектори е много активно, а според проучване около 20 на сто от смятащите, че доходите им са с понижена покупателна способност, активно търсят нова работа.

Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите, а ако останат пари – те отиват за дрехи и почивки, поясни Тихомир Тошев.

Кредитният пазар продължава да бъде активен, има сериозен ръст на ипотечното кредитиране от началото на годината, ръст има и при потребителското кредитиране, стана ясно от думите на експерта.

„Очаквам, че и тази година ще остане година на ниските лихви в България. От средата на следващата година е много вероятно и при нас лихвите да тръгнат леко нагоре.“

Тошев не очаква в следващите две години да има сериозно поскъпване на вноските по изтеглените кредити. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки