Хотелиери по Черноморието не са получили пълната сума за бежанците

0

- Advertisement -

Хотелиери по Северното Черноморие не са получили пълните суми от дължимото им от държавата за престоя на украинските бежанци.

„Преводът, който получихме, е на сума, която има около 10% разлика от сумата, която е трябвало да ни преведат„, казва пред БНР управителят на хотел Маргарита Христова.

В хотела на Христова има около 400 постоянно пребиваващи бежанци от Украйна.

„Повечето от хората, които настанихме още в началото на март, са все още тук. Няма такова текучество.“

„Възможността ни е до 31 май. Има хотели, които могат да продължат и да настаняват цяло лято. Ние имаме резервации, вече отменихме резервациите си за Великден – това е един жест, който обаче няма как да бъде продължен. Предстои активен летен сезон“, коментира Маргарита  Христова.

В единия хотел сме около 36% надолу от заявената от нас сума, но в другия разликата е фрапантна: грубо от 108 000 лева, които трябваше да получим, сме получили 8 хиляди лева. Имаме уверения от министерството, че това не е финалният транш. Към момента е заплатено за уточнените бежанци, тези, които са сверени с останалите институции, главно с „Миграция“, посочва хотелиерът Преслав Луканов.

„Взехме категорино решение, че ще държим украинските бежанци, докато държавата не спре да плаща„, пояснява той, запитан как ще действат след 31 май.

„Имаме готовност, дори ако се наложи да ги държим и през летния сезон. Пазарите, на които работим, не очакваме да бъдат толкова активни – самата Украйна, Русия, Молдова. И другата причина е, че реално не виждам възможност тези хора да бъдат интегрирани в обществото до такава степен, че да могат да получат работа с нормално заплащане, за да могат да си позволят квартири.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки