Превозвачи излизат на протест в София и други градове

0

- Advertisement -

Превозвачите излизат на протест срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Протести ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград, където в 11 часа превозвачите ще направят шествие в централните градски части. За Благоевград протестното шествие ще бъде в посока Симитли до разклона за Банско и обратно.

В София от 8 часа крайната дясна лента на бул. „Цариградско шосе“ между Околовръстен път и „7-ми километър“ в посока центъра на града ще бъде заета от автобусите и камионите на протестиращите и движението по нея ще бъде забранено, като няма да бъдат засегнати спирките на градския транспорт. В 9.30 протестиращите ще тръгнат към президентството.

Целият транспортен бранш има искания за овладяване на инфлацията чрез няколко мерки, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

„Без да политизираме темата, първата е свързана с отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, втората е свързана с намаляване на акциза с 50% за период от 6 месеца. Но поради факта, че е необходима нотификация дотогава настояваме за връщане на акциза, по подобие на земеделските производители, на тези български превозвачи, които са зареждали горива в България. Също така искаме мораториум върху цените и обхвата на ТОЛ-таксите.“

От Конфедерацията на автобусните превозвачи настояват да се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози, посочи нейният председател Магдалена Милтенова:

„Защото там имаме много сериозен проблем. Ежедневно там остават населени места без транспорт и съответно следва да се осигурят средства за компенсиране на превозните документи, които гражданите ползват с намаление. Това са проблеми, които са постоянни, но за съжаление, в момента са изключително задълбочени заради високите цени на горивата и вследствие на пандемията, която се отрази много тежко на бранша“.

В 9,45 от автогарата в Плевен тръгват автобуси, които ще изразят недоволството на бранша, заяви Палушка Георгиева, председател на Сдружението на автобусните превозвачи в областта.

„Не се облекчават превозвачите с високите цени на горивата, а в същото време искат да се вдигнат таксите и автобусните превозвачи да фалират. Третото – липсата на транспортна политика на правителството, липса на субсидии в бранша и много населени места остават без превоз“.

„Искам да се извиня на всички граждани на столицата и на останалите градове, където има протестни шествия, че ще създадем дискомфорт на всички, които се придвижват  с автомобили, но сме принудени днес да бъдем във ваканция“. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“  изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев:

„От два месеца говорим за тези проблеми и от два месеца настояваме да се вземат мерки, за да може да се овладее инфлацията, за да не се счупи икономиката. Досега само бяхме изслушвани, но реални резултати до момента няма. Ние преценихме, че след като няма резултати, единственият изход от ситуацията е да протестираме. Днес ще протестира само една малка част от транспортния бизнес, за да можем да се обозначим, да ни видят и да ни чуят управляващите и надявам се да търсят решения на проблемите, които сме поставили“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки