Газ и помощ за Украйна е дневният ред на Коалиционния съвет

0

- Advertisement -

Партиите в управлението се събират на Коалиционен съвет утре, за да обсъдят как България да продължи помощта си за Украйна. Ще се обсъждат и теми, свързани с  енергийната сигурност на страната след спирането на  доставките от руския „Газпром“.

Пореден опит за постигане на съгласие за помощта към Украйна ще бъде направен утре на Коалиционен съвет, съобщи за БНР депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. Той беше част от българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, която в четвъртък посети Киев.

„Основната тема ще бъде трасиране в резюме на това, което се случи, и това, което видяхме в Украйна, за да може тези, които прецениха, че няма да изпращат хора с нас в делегацията и които останаха в България, да чуят какво ще им разкажем и да се надяваме, че ще излезем с обща позиция, защото наистина това, което видях с очите си е страшно“.

Балабанов се надява на база на получената информация БСП да промени досегашната си позиция.

В разговори с президента Володомир Зеленски е станало ясно, че Украйна не настоява единствено за военна помощ.

„Той не помоли за оръжие – тоест, благодаря ви, че дойдохте, както бяха спекулации – сега какво оръжие ще ни пратите. Той помоли за подкрепа по принцип. Тази подкрепа се изразява и в хуманитарен и в морален и в духовен план.“

Нужно е малко време, за да се реализират алтернативните доставки на газ.

„Ще има алтернативни варианти, въпросът е, че ни трябва малко време в идния месец. Да, може да варират цените в идните месец или два, но трябва да го отстоим стоически, защото пък после с действията, които предприемаме, трябва да ви уверя, че дори може и да се понижи цената на газа, защото все пак имаме варианти“, каза Балабанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки