Калина Константинова: Лъжи и фалшиви новини за кибератаката в „Български пощи“

0

- Advertisement -

Вицепремиерът Калина Константинова коментира, че циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини относно кибератаката в Български пощи. Тя коментира във Фейсбук, че вече 15 дни се работи всекидневно, за да „реанимираме една от най-важните институции в България“. Вицепремиерът споделя и част от фактите, с които разполага за кибератаката. 

Дейностите по проверка, прочистване и възстановяване на системите включват над 6600 компютъра и над 100 сървъра в 2500 пощенски станции (в над 2300 населени места).

Прочистването на цялата инфраструктура трябва да предхожда възстановяването на работата на системите, за да се избегне всякакъв риск от повторен срив.

Около 3000 от компютрите (44%) са на възраст над 15 г. и работят със софтуер извън всякаква възможност за поддръжка, който не може да бъде защитен със съвременни анти-вирусни решения, допълва Константинова.

Останалите компютри, техника и версии на софтуерите са на възраст от 6 г. до 15 г.

В последните години е закупувана предимно техника „втора употреба“, а инвестициите в информационна сигурност са били неглижирани.

‍“Едно е сигурно: Проектът за над 100 млн. лв. за модернизация и дигитализация на „Български пощи“, който с моя екип разработихме и включихме в Националния план за възстановяване и устойчивост, е най-стратегическата и мащабна инвестиция в „Български пощи“ за последните 30 години, и е ключов за спасяването и #промяната на „Български пощи““, обобщава Константинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки