Работещи на 1-ви май: Правата на трудещите се у нас не са добре защитени

0

- Advertisement -

Първи май е Ден на труда, но и на Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век –  голяма стачна вълна в САЩ. Инициирана от профсъюзите и започнала на 01.05.1886 г., тя е с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 340 000 души от Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия, Балтимор, Милуоки и др. Денят се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889).

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“.

Правата на работещите у нас не са добре защитени, необходими са законодателни промени, които да ги гарантират. Това мнение споделиха в работещи в Деня на труда – таксиметров шофьор, продавач в павилион са вестници и списания и земеделски производител на пазара:

В някои държави по света Първи май е отбелязван официално, в други неофициално
В България първият опит за честването на деня е през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества всяка година. Днес у нас Първи май е официален празник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки