Румен Радев предупреди за риск от световна война

0

- Advertisement -

Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка: да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели, заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа по повод 1 май. 

Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас, да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба, призова държавният глава.

Той изтъкна, че днешните социални придобивки не са получени даром, а са извоювани с волята и усилията на няколко поколения:

„Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове изчезва за секунди. Тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии…България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация.“, предупреди Румен Радев. 

Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка:  да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели, заяви още президентът и допълни:

„Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизацията, съзиждани с труда на поколенията преди нас.

В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт.

Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на България и оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред.

В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България.

“ Честит Първи май, скъпи сънародници!“, завърши изказването си президентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки