ВСС решава на 18 май за предсрочно освобождаване на Гешев

0

- Advertisement -

На 18 май Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да реши дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Днес съдебните кадровици ,че тогава ще обсъдят  предложенията и на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, и на настоящия Надежда Йорданова.

Съдебните кадровици вече се произнесоха преди време по допустимостта на искането на Йорданова, днес направиха това и по отношение на искането на Янаки Стоилов. За разлика от това на Йорданова, това на Стоилов бе прието в цялост.

Но процедурни хватки отнеха почти два часа и половина на съдебните кадровици, за да стигнат до решението за датата.

Искането на Янаки Стоилов, което миналия юли беше обявено за недопустимо и после отново се върна в съдебния кадрови орган след решение на Конституционния съд и Върховния административен съд, се сочат няколко основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Сред тях – избирателно огласяване на специални разузнавателни средства от прокуратурата, използването на Бюрото за защита на свидетели, което преди време беше към главния прокурор, за несвойствени цели, както и изказване на обвинител №1, свързано със системата за случайно разпределение на звената.

Заседанието на ВСС очаквано беше предшествано от задочни реплики между главния прокурор и Иван Гешев и правосъдния министър Надежда Йорданова за качеството на искането на Стоилов и затова бави ли нарочно Йорданова формалното приключване на тази процедура

„Няма никакви юридически основания и самите твърдения в тях са смешни. Най-вероятно зад тези смешни твърдения седят политически интереси, не бих го нарекъл политическа поръчка, която вероятно интерес имат само олигархията и мафията и цената ще я платят българските граждани“, каза Гешев.

„Аз не съм спирала да бъда в открит дебат с господин Гешев по всички твърдения, както относно предложенията за предсрочното му освобождаване, така относно законопроекти, които са внесени от МС в Народното събрание. Ако някой счита, че може да се смее при провеждане на процедура в изпълнение на конституцията на Република България, това е негово решение, негова отговорност“, посочи Йорданова.

Днес стана ясно, че закриването на специализираното правосъдие отива на вниманието на Конституционния съд. Главният прокурор е сезирал конституционните съдии, Надежда Йорданова каза, че няма притеснения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки