Училищата изправени пред непосилни сметки за ток и парно

0

- Advertisement -

Все повече училища и детски градини се жалват, че не могат да се справят със сметките за ток и парно. Оказва се, че се налага с 40% по-голяма издръжка.

„Има училища, които са на „Топлофикация“, на газ, на нафта, така че сметката за издръжка на различните училища е различна. Към този момент отоплителният сезон приключи и имаме доста по-малко средства за отопление и осветление. Обсъждахме да се направи анализ на средствата, които са изразходвани за издръжка и да бъде актуализиран бюджетът на различните типове училища някъде през септември“, заяви директорът на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров за „България сутрин“.

Директорът няма притеснение, че на 5 септември някое училище ще затвори и ще каже, че няма пари. Бюджетът на училищата е прозрачен процес и той се наблюдава непрекъснато.

„Обсъждахме учителската заплата да бъде 125% от средната заплата за страната. Това, което министърът пое като ангажимент, е да се следи този коефициент и ако средната заплата за страната се увеличи с 10%, с толкова да се увеличи и учителската“, каза Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и за помощта към украински деца.

„Към момента за тази година Министерството на образованието в Украйна е искало от нашето министерство да подпомогне с компютри и интернет мрежа, за да могат украинските деца да си завършат онлайн в Украйна. Така че, ако войната се проточи, е твърде вероятно да има ученици от Украйна от следващата година“, завърши Александров.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки