Превозвачи блокираха движението по столичния бул. „Цариградско шосе“

0

- Advertisement -

Стотици камиони и автобуси протестираха с шествия в страната. В столицата те останаха на входа на София откъм АМ „Тракия“, тъй като не бяха допуснати от полицията да се придвижат към центъра на града.

Превозвачите днес отново излязоха на протест с искане за намаляване на акциза на горивата и отлагане на планираното разширяване на обхвата на толсистемата. Транспортните фирми обявиха началото на ефективни стачни действия. От днес до 18 май ще продължат протестите им в страната. 

В столицата протестиращите превозвачи блокираха за около половин час с жива верига входа на „Цариградско шосе“ в посока центъра на града.  Пропускаха се само автобусите на градския транспорт. Въпреки предварителната уговорка със СДВР камионите да стигнат до сградата на Народното събрание, полицията не е допуснала превозните средства. 

Движението на превозни средства се извършва само в крайната дясна лента в посока София, а в обратната страна – изход от столицата, движението се осъществява нормално. Превозвачите заявяват, че протестът им ще продължи по план – до 22 часа.

Наред с предявените искания за намаляване акциза на горивата и отлагане на планираното разширяване на толсистемата, протестиращите са недоволни и от липсата на мерки от страна на държавата за овладяване на икономическата криза.

Днес протести, освен в София, има и в Бургас, Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан.

Протестът е втори за последните десетина дни. С действията си превозвачите припомнят, че част от коалиционното споразумение е финансиране на нерентабилните линии. Те настояват цените на горивата да бъдат регулирани посредством намаляване на акциза и премахване на биодобавката. Те настояват още и да не се разширява на толтаксуването.

В София протестът ще продължи до 22 часа. През следващите дни ще има протести в страната. На 18 май автобусите спират да превозват пътници.

Ето какво заявиха пред БНР недоволни шофьори:

„Не можеш да плащаш за нещо, което не получаваш…То го няма, не че не го получаваш. Плащаш за нещо, което не съществува и го няма…Положението не е тежко, не е критично, просто е плачевно. Това е ужасен ужас, не знам в кой век живеем. Сигурен съм, че в момента по време на война в Украйна пътищата са три пъти по-добри отколкото в България…Пътят от София до Видин отнема 5 часа – за 200 км…Не е проблем да плащаш за нещо, но да го получиш“.

От Столичната община информират още, че 8 часа сутринта в крайната дясна лента на бул. „Цариградско шосе“ межди Околовръстното и 7-и км в посока центъра ще бъде заета от автобусите и камионите на протестиращите. Няма да бъдат засегнати спирките на градския транспорт, нито маршрутът му.

Снимка: Кети Тренчева

Граничният пункт „Кулата – Промахон“ е блокиран от протестиращите превозвачи, които са разположили около 50 камиона преди зоната за граничен контрол, в района на казиното.

Тежкотоварните автомобили не се движат и в двете посоки, като на българска територия се е образувала километрична опашка.

Протестиращите пропускат само леките коли към и от Гърция.

Организаторите заявиха, че периодично ще пропускат и камиони.

В района има силно полицейско присъствие, но до напрежение и сблъсъци не се стигна.

Десетки камиони с протестиращи са на километър пред Граничния пункт „Капитан Андреево“.

От Пловдив министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов отправи покана към превозвачите за нова среща следващата седмица, на която да обсъдят разширяването на обхвата на толсистемата.

Едно от исканията на протестиращите е замразяване на промените в толсистемата за  6 месеца, защото това ще увеличи и без това голямата инфлация. На обратното мнение е министърът, който обаче  е категоричен, че разговорите с превозвачите трябва да продължат.

„Преди две години с подобни аргументи сме отложили въвеждането на толтаксите за второкласните пътища – това е било отложено с ясната уговорка, че е за три месеца и тези три месеца станаха две години и три месеца. Все рано или късно някой трябва да я въведе тази реформа докрай, за да може по един справедлив начин да се поеме равномерно, така да се каже, ползването“.

Представители на Националния таксиметров синдикат, заедно с таксиметрови сдружения от 4 града, се присъединиха към искането да се въведе таван за цените на горивото за срок от една година. Участниците заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще блокират пътищата като карат с минимална скорост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки