В Трън почитат паметта на Гюрга Пинджурова

0

- Advertisement -

Празник в памет на Гюрга Пинджурова ще се проведе на 14 май в град Трън. Участие в него са заявили над 230 певци и танцьори от различни краища в страната. Организатори на проявата са община Трън и местното читалище, което носи името на певицата.

Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда. Гласовитата трънчанка завършва оперно пеене в Пражката консерватория, но въпреки поканите и шансовете за изяви на световните оперни сцени, тя се връща в родния си град, където учителства докъм 1938 г., а след това посвещава живота си на народната песен. Посмъртно е удостоена със званието „Почетен гражданин на Трън”. 

Днес нейното име носят улица и читалището в Трън, а през 2019 година в града бе издигнат и паметник на певицата. По повод 100-годишнината от рождението ѝ през 1994 и 1995 година в Трън се провежда Национален песенен конкурс „С песните на Гюрга Пинджурова“. Празникът бе възстановен през 2015 година под мотото „Да запеем песните на Гюрга“. През 2020-а и 2021-ва година той не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки