Отец Боян Саръев кръсти деца от Украйна

0

- Advertisement -

Четири деца от Украйна получиха своето Свето кръщение в храм „Св. Успение Богородично“ в Кърджали. В Христовата вяра те бяха посветени от отец Боян Саръев, свещеник при храма, в чието православно духовно средище пребивават 35 бежанци.

Най-малкото дете бе 6-месечната Емилия, а най-голямото 15-годишната Валерия. Кръстени бяха също Иван и София. „Тези семейства са още отначало тук при мен. От самото им пристигане у тях възникна въпроса за кръщаването, за да могат да причестяват малките си деца по време на богослужението“, каза отец Саръев. Той уточни, че има и други деца, които също предстои да бъдат кръстни в храма. 

Отецът посочи също, че въпреки че е кандидатствал, до момента не е получил и лев от държавата. Изхранва всички настанени в православното духовно средище „Успение Богородично“ с помощта на дарители и със средства от църквата, но не знае докога ще успява. „На мен ми се иска тези хора да останат за неопределено време, но възможностите няма да ни стигнат. Но-докъдето стигнат“, заключи той.

Майката на кръстената днес 6-месечна Емилия – Екатерина Николаевна от Запорожие разказа, че дъщеричката ѝ е била едва на 3 месеца, когато е започнала войната, било е студено и затова не са успели със съпруга ѝ  да я кръстят в Украйна. „Когато отецът ми предложи да я кръстим тук, за мен бе голяма чест“, каза Екатерина. Тя благодари на всички хора, които са ѝ помогнали да стигне до Кърджали, както и на тези, които продължават да им помагат. 

„Тук се чувстваме добре, хората са добри, помагат ни, споделят празниците си с нас. Помагат ни за всичко – когато някое дете се разболее, когато някой има нужда от нещо, винаги се отзовават. Имаше хора, които ни помогнаха за документи, помощ получихме и от Червения кръст“, каза Николаевна. Тя обясни, че на всички пребиваващи в християнското духовно средище мъжете са в Украйна. Допълни, че в последно време новините от там не са добри и даде пример с ранен неин близък от ракетна осколка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки