4-годишно дете е изписано от Инфекциозна болница. Диагнозата: неизяснен хепатит!

0

- Advertisement -

4-годишно дете, прието в Детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ с неизяснен хепатит, е изписано в много добро общо състояние.

Доцент д-р Атанас Мангъров обяви, че детето ще бъде на контролен преглед след 20 дни: „Хепатитът е с неизяснен произход, но дали е този, за който съобщават редица държави, не мога да кажа“.

Според него няма основание за притеснение.

Мангъров разказа пред БТА още, че малкият пациент е бил приет с повишена температура в болницата в Дупница, където са му били направени различни изследвания, от които е било видно, че има високи нива на трансаминази – около 1000 U/L.

Трансаминазите са чернодробни ензими, чиито стойности се повишават, когато има възпаление на черния дроб. Нормалните им стойности са от 20 до максимум 50 U/L, посочи лекарят.

Детето е било в болницата около десетина дни, като стойностите на показателите са започнали да намаляват.

„Хепатитът, открит при детето, не е A, B, C или Делта хепатит, не се открива и вирусът на Епщайн-Бар, нито цитомегаловирус“, поясни още д-р Мангъров.

По думите на доцента всяка година има случаи на неуточнени хепатити. Преди време в отделението е било прието друго дете с неуточнен хепатит и то също е било изписано в добро състояние.

Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две проби, взети от деца, за които има съмнения за хепатит и се очакваше да приключат изследванията им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки