Президентът удостои с държавни отличия културни дейци

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия български културни дейци. За изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие получиха писателят и интелектуалец Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен е удостоен журналистът и издател Божидар Николов, а изявеният творец в областта на българското фолклорно изкуство и традиции Виолета Карапеева  получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Посмъртно, орден „Стара планина“ първа степен се връчва на световно признатия диригент Борислав Иванов за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството.

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че днешната церемония е израз на дълбоката обществена признателност за професионализма, таланта и извоювания висок обществен авторитет:

„В продължение на десетилетия с впечатляващ талант и убедителен професионализъм те допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство. Техните постижения изграждат и образа на България зад граница“.

От името на отличените писателят и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов заяви, че българските творци няма да предадат духовните граници на България  Той  припомни за делото на светите братя Кирил и Методий, които ще честваме на 24 май. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки