10 години от земетресението в Перник

0

- Advertisement -

Молебен и водосвет по повод 10-ата годишнина от земетресението бяха отслужени в Перник. На 22 май 2012 година, около 3 часа през нощта силен трус от 5,8 по Рихтер събуди Перник и околните селища. Последва серия от силни вторични трусове. Земетресението нанесе много материални щети, но не взе човешки жертви. 

И тази година перничани се събраха пред местния храм „Св. Иван Рилски”, за да се помолят за здраве и благоденствие. Пред храма беше изнесена и съхраняваната в него частица от мощите на Св. Иван Рилски.

„Нека Бог, по молитвите на Св. Иван Рилски и за в бъдеще да ни пази от бедствия и аварии”. каза отец Борис и благослови перничани.

10 години след земетресението споменът още е жив, казаха дошлите на богослужението хора.

„Помислих, че прозорците някой ни чупи. Къщата ни е масивна, едната стена направо се пукна”.

„Споменът ми е, че имаше един човек, който от земетресението не беше спал шест месеца”.

„Малко дете имаше с мен и за да не се уплаши то, аз трябваше да бъда малко по-смела. За сметка на това след случая трябваше да ходим и двете на психолог.”

На молебена присъства и зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

„Много хора все още имат негодни за обитаване къщи. Държавата и общината, разбира се, направиха всичко възможно тези щети да бъдат компенсирани. Много общински сгради пострадаха. Някои бяха обявени и за негодни”, каза Кръстев.

Освен материално, земетресението бе и духовно изпитание за перничани, което ги сплоти, подчерта Кръстев. На присъстващите на молебна община Перник раздаде курбан.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки