Здравният министър очаква до 6 юни обяснение за грешките с издаването на електронни направления

0

- Advertisement -

Българският лекарски съюз предлага двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления до отстраняването на пропуските на програмните продукти.

По-рано здравният министър Асена Сербезова обяви, че до понеделник очаква обяснения за грешките с издаването на електронни направления от разработилите медицинския софтуер.

В специална позиция, министър Сербезова посочва, че трети ден пациентите не могат да получат направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма-доставчик, потърпевши да са граждани и лекари, се казва в позицията. Сербезова ще настоява да се търсят законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност.

Здравният министър заявява още, че ще подкрепи всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им достъп до здравеопазване през последните два дни.

В същото време ръководството на лекарския съюз реши да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти. Съсловната организация настоява още компетентните органи да установят кои са тези компании, както и за въвеждане на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер.

От лекарския съюз ще предложат на Надзорния съвет на здравната каса да бъде направена двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските и българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки