Български политици осъдиха палежа на културния център в Битоля

0

- Advertisement -

Прокуратурата в Битоля е започнала проверка във връзка със запалването на входната врата на културния център „Иван Михайлов“ в града. Инцидентът е станал тази сутрин около 5 часа, а само бързата реакция на пожарната е успяла да предотврати по-сериозни щети. Това каза за БНР Петър Колев, председател на партията „Граждански демократичен съюз“ в Република Северна Македония и представител на българската общност.

По думите му случилото се е резултат от 30-годишната политика срещу българската общност в Северна Македония и безнаказаността спрямо подобни инциденти.

„Това, което ние очакваме, е, че институциите в Македония този път ще си свършат работата и тези, които са предизвикали това нещо, ще получат своето наказание съгласно законите на Република Северна Македония. Това са нашите очаквания.

Очакваме и ясна и категорична позиция от страна на Република България. Защото ако и този път българската държава и българското общество се направи, че нищо не се случва в Македония, това означава, че то е съгласно да ни бъдат палени клубовете или в крайна сметка знаете следващата крачка е да бъде разбита нечия глава. И надяваме се, че македонските институции ще накажат тези хора, които са направили това нещо.“

Президентът Румен Радев определи палежа като провокация и „част от дългогодишната антибългарска кампания в Република Северна Македония, която тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни“. Това се казва в позиция на президента по повод инцидента в Битоля.

Неслучайно България поставя като най-важни условия за вдигане на ветото вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата, пише още в позицията.

Радев отбелязва, че въпреки обещанията на властите в Скопие извършителите да бъдат наказани, досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите.

Президентът призовава институциите в Република Северна Македония да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения.

МВнР връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски.

С позиция във Фейсбук премиерът Кирил Петков определи палежа като опит за провокация и дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи. 

„Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й“, пише още Петков.

Външният министър Теодора Генчовска проведе работна среща със своя колега  Буяр Османи. От Министерството на външните работи съобщават, че разговорите са протекли в приятелска и конструктивна атмосфера. По време на срещата съвместно беше остро осъден инцидентът в Битоля. Двете министерства ще продължат да търсят взаимноприемливи решения и да развиват двустранните отношения.

Подпалването на Културния център е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба, написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя и премиерът Кирил Петков присъстваха на откриването на центъра на 17 април.

Властите в Република Северна Македония излязоха с остри осъдителни реакции

В 21 век с палене и опожаряване не се постига нищо, написа във Фейсбук премиерът Димитър Ковачевски и добави, че подобни провокации имат за цел да влошат отношенията между двете държави. 

Президентът Стево Пендаровски също определи във Фейсбук подобни действия като провокация и призова за бързо и детайлно разследване и наказание за извършителите. 

Министерството на външните работи в Скопие излезе с позиция, че вандалският акт е още едно доказателство, че има много хора, които са против постигането на напредък в отношенията между София и Скопие и против общото европейски бъдеще на двете държави. 

Културният център в Битоля беше открит на 17 април тази година в присъствието на премиера Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Преди месец представителите на българските институции декларираха при откриването на клуба, че единствената му функция е запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония, припомня вицепрезидентът. Тя подчертава, че само бързите действия на компетентните институции в кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.

Българските политици също осъдиха инцидента

Зам.-председателят на Комисията по външни работи Атанас Михнев, депутат от „Продължаваме промяната“, изрази надежда този акт да не повлияе на двустранните отношения:

„Разбира се осъждам този акт и го считам за единично престъпление на битово ниво, такова, каквото има във всички държави и във всички развити общества – абсолютно непристойно. Призовавам властите да го разкрият възможно най-бързо и се надявам това да не се отрази на нашите отношения. Със сигурност не го разглеждаме като нещо, за което е виновна Република Северна Македония.“

Инцидентът в Битоля предизвика остра реакция от страна на „Има такъв народ“. Участникът в коалиционните съвети Станислав Балабанов определи случилото се като „вандалска проява с търсен умишлен ефект, която отдалечава Северна Македония от ЕС“.

„Това всъщност още повече трябва да втвърди нашата категорична позиция по отношение на Република Северна Македония, защото това е поредното доказателство, че в Република Северна Македония няма нито един положителен сигнал в публичното пространство, който да подскаже, че едни бъдещи преговори могат да имат някакъв положителен ефект. Напротив – с всеки изминал ден тази ситуация се влошава. Така че ние трябва да бъдем още по-категорични в позицията си и безапелационни по отношение на това какво трябва да спазят те, за да тръгнат по пътя към Европейския съюз. Но с такива вандалски прояви по-скоро се отдалечават от този път.“

И от БСП осъдиха инцидента. Според депутата Иван Ченчев подобни прояви нагнетяват с омраза отношенията между двете страни – нещо, от което никой няма нужда.

„Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря“.

Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш министър на външните работи:

„Не е инцидент, това е едно вандалско престъпление, което не е изолиран случай. Според мен целта не е била само вратата, а да бъде изгорен целият културен клуб. Това е и нагледен пример, че омразата, дискриминацията са държавна политика там. Няма как тази държавна политика да има място в ЕС. Надявам се техните власти да намерят бързо извършителя и той да понесе цялата строгост на закона. Със сигурност такива престъпления не помагат да се решат проблемите между България и Република Северна Македония“. 

„Криминален, безотговорен акт, който очевидно отразява факта, че в Македония има достатъчно сили, които не са заинтересовани от присъединяването на Македония към ЕС и харесват състоянието на вражда между двете ни общества. Настояваме за ясни реакции от страна на всички институции в Македония, които да осъдят, да разследват и привлекат към отговорност ефективно извършителите на този акт“, каза от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Това е провокация и изпитание към македонските официални институции и политическа класа“, добави Христо Иванов.

От „Възраждане“ също реагираха.

„Ако в момента правителството на Кирил Петков вдигне ветото спрямо Македония, това ще бъде поредното национално предателство, защото всички ясно виждаме какво се случва там. Ние от „Възраждане“ нееднократно сме алармирали, че правителството на Кирил Петков провежда такава предателска политика“, каза депутатът Ангел Георгиев.

„Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и жалко поведение на опожарилите Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля.“ Това се казва в позиция на българския евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, разпространена от пресцентъра на партията.

Джамбазки обяви, че ще сезира Европейската комисия и френското председателство на съвета на Европейския съюз и предупреди:

„В тази ситуация, ако си помослят да правят и крачка на отстъпление, това ще бъде най-бързото падане на правителство в новата българска политическа история“ 

От ДПС отказаха коментар.

„Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог“, посочва той в позицията си. Джамбазки ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки