Проблемите на украинците у нас: работа, имунизации, сурогатно майчинство

0

- Advertisement -

България е сред малкото държави в Европейския съюз, в които се дава временна закрила на украинските бежанци. Тя е валидна до март 2023 година, обясни пред Радио София адвокат Йорданка Бекирска. Нейната кантора бе сред първите, които обявиха, че предоставят безплатни юридически съвети на бежанците от Украйна, (а преди време и на сирийски и други бежанци).

След като получат закрила, хората получават българска лична карта и с нея могат да пътуват в други държави. Ако имат метрични паспорти, могат и да се върнат, без да изгубят правото на закрила.

По силата на европейското законодателство обаче бежанците могат да се преместят, да кандидатстват на новото място, но така закрилата се дублира в ЕС.

У нас не е достатъчно смазан механизмът, по който бежанците могат да прилагат правата си по европейското законодателство, изтъкна адв. Бекирска.

Сред другите проблеми е признаването на образованието (дипломите) и професионалния опит, които имат хората, избягали от войната, за да могат да бъдат равноправни на пазара на труда.

Липсата на имунизационен дневник, разликите на ваксините, възпрепятстват приемането на украински деца в детските градини – възможно е в частни центрове, каза още юристката.

В Украйна е много популярно сурогатното майчинство. Там, когато бременната роди, бебето се записва на двойката, която има репродуктивни проблеми и е поискала сурогатна майка. В България, Полша и Германия обаче това не може да стане. При раждане се прилага местното национално законодателство, посочи адв. Бекирска.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки