Синдикатите във ВМЗ с ултиматум към Корнелия Нинова, ще блокират пътя

0

- Advertisement -

Нова отсрочка дават работниците и служителите във ВМЗ – Сопот, за да бъдат изпълнени исканията им от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това е решено днес на общото събрание в обедната почивка, свикано от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, каза за Радио Пловдив председателят на КНСБ в заводите Елена Петрова.

„На общото събрание решихме да дадем нов срок на министър Нинова до 17.00 ч. в четвъртък, за да изпълни исканията ни – да се срещне с нас, да обсъдим бъдещето на ВМЗ, повишаването на заплатите ни, а ваучерите за храна да станат 200 лв.“, посочи Петрова.

Ако исканията на работниците не бъдат изпълнени, в петък по обяд те ще блокират Подбалканския път край ВМЗ – Сопот. 

Междувременно от Съвета на директорите на ВМЗ – Сопот разпространиха нова позиция, в която твърдят, че Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава да заблуждава обществото по отношение на финансовото състояние на дружеството. Тя е в отговор на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията по-рано днешния ден.

На нея председателят на Управителния съвет на ДКК продължи да твърди, че ВМЗ отказват да изплатят дивидент към държавния бюджет, което категорично не отговаря на истината. За да разсее всички съмнения ръководството на оръжейния завод публикува и официалната кореспонденция между двете дружества, съобщиха от ВМЗ.

„За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет“, посочват от заводите. 

Те разясняват, че предишните ръководства на ВМЗ не са внасяли дължимия дивидент към бюджета от 2017 г. на база решение на Министерския съвет. „Към момента ВМЗ дължи на бюджета близо 55 млн. лв. Факт е, че в момента имаме огромно увеличение на подписаните договори, като приходите за годината ни ще надхвърлят половин милиард лева. На тази база предложихме да започнем да погасяваме това задължение, но след като повишим заплащането на работниците и стартираме програма за модернизиране“, се казва в тяхна позиция.

„На финала са преговорите ни със синдикатите за сериозно увеличаване на доходите и ваучерите за храна на работниците. Разработена е и програма за модернизация на дружеството за над 50 млн. лв. Направено бе и експертно обследване за повишаване на безопасността. Това бяха основните ни приоритети за 2022 г. като заедно с тях, само за 3 месеца, изчистихме стари задължения на дружеството за над 30 млн. лв.“, посочват още от ВМЗ. Те са категорични, че искане за незабавно изплащане на 55 млн. лв. за три месеца, които са натрупани за период от 5 години от стари ръководства, би отложило за неопределен срок вдигането на заплатите на служителите.

В заключение от Съвета на директорите отново подчертават, че 2022 г. най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а обемът на поръчките към завода може да бъде сравнен единствено с периода на военния конфликт в Сирия. 

„Сега е моментът да се поощрят служителите на ВМЗ, които са минали през много трудности през годините и работят денонощно, за да отговорим на огромните заявки към нас. Същевременно не трябва да изпускаме възможността да модернизираме производството на завода, за да можем да бъдем конкурентни и през XXI век. В противен случай обричат ВМЗ“, категорични са от ръководството на най-големия държавен оръжеен производител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки