Църквата отбелязва Деня на всички български светии

0

- Advertisement -

На втората неделя след Петдесетница Православната Църква отбелязва Неделята на всички български светии. На този ден се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци. 

Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра, били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

На този ден свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.

Това е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар, началото му е поставено през 1954 година. Посветен е на тези светци, чиито имена днес не знаем.

Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици. Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик.

На Празника на всички светии имен ден празнуват всички, чието име няма светец-покровител.

Сред тях са:  Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки