ГЕРБ-СДС предлага 15% ръст на пенсиите от 1 юли, без преизчисляване през октомври

0

- Advertisement -

ГЕРБ-СДС предлага пенсиите да се увеличат с 15 процента от първи юли, без преизчисляване през октомври, и до края на годината да се изплаща добавка от 60 лева. Предложенията за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване бяха направени преди второто четене на законопроекта. До края на утрешния ден е срокът за нови предложения по обсъжданите текстове  преди окончателното им приемане  от пленарната зала.

Мотивите на вносителите да поискат 15% увеличение на пенсиите от 1 юли е изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за възрастните хора.

Ако това предложение се приеме, минималната пенсия ще достигне 430 лева, максималната ще стане 2000 лева. Предлага се този размер да се запази до края на годината.

От ГЕРБ-СДС мотивират и запазването на добавката към пенсиите от 60 лева с необходимост от допълнителна подкрепа за доходите в условията на повишена инфлация. Подчертава се, че по този начин няма да се „замърси доходът от пенсия, като към него автоматично се добавят 60 лева, както предлагат управляващите“.

Опозиционната коалиция не желае да се прави осъвременяване на пенсиите от октомври, както се залага към момента в промените. Предлага се да се направи анализ на пенсионната система и да се приемат консенсусни промени, които да са устойчиви във времето като механизъм.

Един милиард и 332 милиона лева допълнително за втората половина на годината ще струват предлаганите промени от ГЕРБ. В това число са и 732 милиона лева за изплащането на добавката от 60 лева до края на годината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки