”Галъп”: 62,8% от българите смятат, че РСМ не е направила достатъчно София да премахне ветото

0

- Advertisement -

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

Това сочат резултатите от проучването на нагласите от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице(с таблети).

Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, отбелязват от агенцията.

Основните изводи от проучването:

„Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени.

Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“.

Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна“ – това са обобщенията от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, направени от социолозите.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите, отбелязват социолозите от „Галъп“. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма.

Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно, за да премахне България ветото за европреговорите.

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма.

Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% не крият, че одобряват тези действия.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души, посочват от агенцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки