Роднини на жертви на „възродителния процес“ на протест заради липса на правосъдие

0

- Advertisement -

Роднини на жертви на т.нар. възродителния процес протестират пред Съдебната палата заради липсата на правосъдие, което вече очакват в продължение на 31 години.

Поводът за протеста е прекратяването на делото за насилствената смяна на имената, заведено от прокуратурата през далечната 1991 г. срещу Тодор Живков, министърът на външните работи Петър Младенов, генерал Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, министър-председателят Георги Атанасов, и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП.

В края на месец май тази година прокуратурата прекратява делото.

Сафие Ирдаку е дъщеря на един от 517-те български граждани от турски произход, които комунистическият режим въдворява без съд и присъда в концлагера „Белене“ и на остров Персин. След като ѝ е отказана среща с главния прокурор, Сафие получава писмо.

„Прокуратурата ни изпрати на 7 юни, че е прекратила делото на 31 май. Всичко стана много светкавично.“

Представители на гражданска организация „За справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите“, представляващи задържаните без съд и присъда български граждани от турски произход в „Белене“, както и техни наследници, принудително изселени през 1989 година в Турция, седят пред Съдебната палата на мирен протест.

Журналистът Христо Христов поясни, че 15 организации настояват от главния прокурор да възобнови делото.

„И да се потърси от прокуратурата отговорност на всички изпълнители, а не само от тези петима от върхушката на комунистическата партия, които вече са починали“. Извършителите все още са живи.“

“Протестираме срещу искането за прекратяване на делото на т.нар. “Възродителен процес“, искаме да ни чуят всички заинтересовани, казва в “Хоризонт до обед“ Сафие Юрдакул от Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите и допълни:

“Баща ми беше  затварян без съд и присъда в Белене. Нашата организация се състои от концлагеристи и техните семейства.“

“Протестираме днес пред Съдебната палата, за да не приключи прокуратурата с разследването на престъпниците на т.нар. “Възродителен процес“. Искаме ново разследване и наказване на виновниците., казва в “Хоризонт до обед“ Сабри Искандер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки