Иван Гешев за руските дипломати: Към този проблем българската съдебна власт няма отношение

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира напрежението между Москва и София заради отзоваването на 70 дипломати и дипломатически служители.

Обвинител номер едно беше питан по темата преди началото на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Интересът към позицията на прокуратурата дойде, защото при почти всички предшестващи процедури по отзоваването на руски дипломати именно прокуратурата подаваше първата информация за открити данни за извършено престъпление, свързано с лице, защитено от Виенската конвенция.

Едва след това се задвижваше и процедурата по обявяването на тези лица за персона нон грата. Нещо, което в този случай направи впечатление, че не беше така.

Затова и на въпрос знае ли прокуратурата и има ли данни за извършени шпионски дейности за някои от лицата, които са посочени в списъка за отзоваване, Иван Гешев отговори:

„В България според българската Конституция има разделение на властите, към този проблем българската съдебна власт няма отношение“.

На всички опити на журналистите да получат повече информация отговорът беше този в този вид.

А основното събитие – Общото събрание на прокурорите за избор на представители в следващия ВСС, започна с час закъснение заради липса на кворум.

Събранието беше открито с кратко видео за ролята на прокуратурата в България, което главният прокурор обясни, че било провокирано от негово посещение в Украйна в началото на годината и срещите там.

В обръщението си към прокурорите обвинител номер едно заяви, че във време на разпад на държавата, именно те са последната преграда пред законите.

И още: докато политическата конюнктура се променя, именно магистратите са тези, които остават да работят:

„И затова е толкова важна работата на всеки един от нас и ценностите, които стоят пред нас, а нашето оръжие основно, освен законът, е нашата независимост. Конюнктурата се променя политическата, българските магистрати, българската съдебна власт остават да работят в интерес на българските граждани и като преграда срещу беззаконието, тоталитаризма и престъпността“, заяви главният прокурор пред колегите си.

На Общото събрание вече започна изслушването на 8-те кандидати за членове на следващата Прокурорска колегия. Те се борят за четири места.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки