Левицата на бунт срещу Нинова заради изгонените руснаци

0

- Advertisement -

Ние, членовете на Градския съвет на БСП – София, заявяваме, че решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители в посолството е безотговорно и вредно за България. Очевидно е, че то е взето извън всякакви норми и правила, без дори да е консултирано с партньорите в коалицията, освен това е неразумно, показва липса на държавническо мислене и по никакъв начин не защитава интереса на страната ни, се посочва в позиция на градската структура на левицата. Така от най-голямата бесепарска организация в страната, под ръководството на Иван Таков, се разбунтува срещу правителственото решение, част от което е и шефката на левицата Корнелия Нинова. 

В остра декларация от столичното БСП написаха, че такива действия изостряли ненужно и без друго обтегнатите отношения между България и Русия. Засилването на конфронтацията от наша страна ще доведе до изключително тежки последици за държавата ни, убедени са те. 

Ето какво пишат още софийските социалисти:

„Към този момент е известно, че няма данни за съществуваща заплаха за националната сигурност от страна на обявените с българската нота за „personae non gratae“ руски дипломати. В последните дни стана ясно, че съществува само устно докладване от директора на ДАНС, на което се позовава премиерът в оставка Кирил Петков за решението си. Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия „Продължаваме промяната“, без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията.

Въпреки конфликта в Украйна, нито една държава с изявена антируска позиция, като САЩ и Великобритания, дори Полша, в чиято съседна държава се води война, не си позволи подобни твърди мерки срещу Русия, стигащи до замразяване или до ръба на скъсване на дипломатическите отношения. Подобно действие от българска страна е национално предателство в исторически план спрямо изконните интереси на държавата ни.

За всички нас е очевидно, че светът навлиза във все по-дълбока криза, която ще се усети много силно през предстоящия есенно-зимен период. Управляващите в България ще трябва да обезпечат отоплението и осветлението на милиони граждани, както и работата на десетки хиляди предприятия в страната, зависещи от природния газ. Очевидно е, че управляващите, които и да са те, не могат да се справят, заобикаляйки „Газпром“ в името на евроатлантическите ангажименти и комисионите?

Докато другите европейски държави търпеливо изчакват, преосмислят и съобразяват действията си, така че да гарантират доставките и да защитят националния си интерес, на прага на зимата ще се наложи България отново да почука на вратата на „Газпром“.

В тази връзка ние, членовете на Градския съвет на БСП – София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения.

Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на „БСП за България“ за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно.

България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб.

Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България – държава на мира, народовластието и социалната справедливост!“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки