ВСС обсъжда предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев

0

- Advertisement -

Висшият съдебен съвет обсъжда днес предложенията на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и на предшественика ѝ Янаки Стоилов, за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Двамата сочат общо 13 основания за твърденията си, че Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и затова трябва да бъде отстранен.

Сред основанията за освобождението на Иван Гешев са разпространените преди две години от прокуратурата специални разузнавателни средства, с посочване, че на тях се чува гласа на президента Румен Радев, избирателното разгласяване на други доказателства, придобити с тайни способи, двоен стандарт  – какво  прокуратурата разследва и какво не,  прокурорско бездействие по време на полицейското насилие през лятото на 2020 година, нарушаването на презумпцията за невиновност, констатирано и в осъдително решение на Съда в Страсбург по повод изказване на главния прокурор по делото срещу Николай и Евгения Баневи, пристрастност и предубеденост в публични изказвания на Иван Гешев и квалификации по отношение на неправителствени организации и професии, обвинението срещу евродепутата Елена Йончева, оценено от Европарламента като политическо и други.

Дотук съдебните кадровици са обсъдили изцяло едно от основанията, като изказванията по него сочат ясно очертано мнозинство и малцинство в полза на главния прокурор.

В началото на заседанието Иван Гешев направи изявление по принцип и обяви, че двете искания за отстраняването му преследват „конюнктурни политически цели“:

„И те са овладяване на съдебната власт, в частност на прокуратурата, смяната на главния прокурор. Вероятно, инсталиране на някой, който ще е послушен на определени хора. Аз няма да бъда послушен и не съм бил никога послушен. И използването на прокуратурата, вероятно, за неправомерни цели. Вероятно по какъвто начин се използва МВР и вероятно, по какъвто начин някои политици искат да използват антикорупционната комисия, маскирано под съдебна реформа“.

Отговорът на министър Надежда Йорданова:

„Настояването за спазването на конституцията, настояването за спазването на законите, за вършенето на работата на главния прокурор честно, почтено, законосъобразно с високи професионални нравствени качества не е овладяване на прокуратурата, това е правова държава“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки