Георги Семерджиев остава за постоянно в ареста

0

- Advertisement -

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Георги Семерджиев – мъжът, предизвикал катастрофата, при която във вторник загинаха две млади жени.

Макар и косвено, тъй като на местопрестъплението Семерджиев не беше намерен, а чак в дома си, доказателствата сочат, че именно той е извършител на тежкия пътен инцидент, при който загинаха двете млади жени.

Това се извлича от направената експертиза на два броя маратонки, едната намерена в колата, другата намерена в дома на самия Семерджиев, от ДНК експертизата, която открива следи от него по кормилото, както и от показания на свидетели, сред които и полицайката Симона Радева, че половин час след инцидента той се е появил куцайки с една маратонка в автомивката, в която работи, след което е поискал да му съдействат със стълба да се качи в жилището, в което живее.

Следи от тази стълба са намерени до първия етаж където се намира домът на Семерджиев.

Освен това според съда, тъй като Семерджиев има богато криминално минало, както осъдителна присъда, така и разследвания, така и доста наказания по Закона за движение по пътищата, има опасност той да извърши друго престъпление. Опасността пък да се укрие се извлича както от напускането на местопрестъплението в самата вечер на катастрофата, така и от други случаи, в които той се е укривал от правосъдието.

Самият той преди да чуе решението на съда поиска да бъде пуснат под домашен арест, заяви, че не е виновен и че е бил отвлечен. По този повод съдия отбеляза, че ако има някакви данни за отвличане, прокуратурата трябва да работи по тях, но че доказателствата, събрани по случая опровергават на този етап тази версия.Според съдия Анелия Щерева, от събраните доказателства може да се направи предположение с висока степен на вероятност, че именно той е причинил катастрофата, както и че ако е на свобода, може да се укрие или да извърши друго престъпление.

По време на заседанието Георги Семерджиев беше под засилена охрана. Според неофициална информация той се е държал агресивно в ареста.

Пред съда заяви, че не разбира за какво го обвиняват, отрече да е предизвикал катастрофата и обясни, че часове преди това бил отвлечен. Оплака се и че е бил бит.

 Адвокатът на Семерджиев Мирослав Христов беше лаконичен пред медиите и каза само, че не е коментирал с клиента си нощта на катастрофата:

„Няма спомен абсолютно за нищо по отношение на катастрофата. Когато го намериха вкъщи, не можеше да говори. Проба за алкохол и наркотици според мен му е взета в петък. Дали не е дълъг срок, питайте прокуратурата. След като някой отказва да даде, взима се принудително, след известно време. Така е станало и в случая“.  

Преди съдебното заседание прокуратурата повдигна още две обвинения на Семерджиев. Те са за шофиране след употреба на наркотици с фалшива швейцарска книжка. Новите обвинения са за случай от 10 юни, когато мъжът е спрян за проверка и е установено, че е под въздействието на наркотици и с фалшива книжка.

Заместник градският прокурор на София Христо Кръстев обяви, че прокуратурата вече проверява съмнения за прокурорски чадър, включително и по този случай:

„Дали полицейски служители са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението във връзка с прикриване на други извършени престъпления от него, а именно управление на МПС без да е правоспособен, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпването на тежкото ПТП“.

Определението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки