Кунчев ще предложи нови Covid мерки

0

- Advertisement -

Над 1000 случая на Covid дневно се отчитат в страната, информира главният държавен здравен инспектор на доц. Ангел Кунчев. 

Той ще предложи нов пандемичен план, съгласно който здравните власти да предприемат мерки за безопасност. 

Сред тях са носенето на маски, ограничаване на събирането и струпването на много хора на едно място. 

Очаква се новите мерки да влязат в сила от понеделник, посочи доц. Кунчев:

„В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни. В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и, както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това – за пестенето на средства“.

Личните лекари трябва да правят бързите антигенни тестове за коронавирус. Те трябва да дават и направления за PCR тест, каза още Кунчев:

„Глупаво е, когато някой има оплаквания и отиде при личния си лекар, където му е мястото, да почне да бъде разкарван по кабинети, специалисти, направления, лаборатории. Първо, това бави неговото лечение, второ, той прави още и още контакти и заразява още хора. Това не трябва да се допуска. Лични трябва да имат възможност да правят диагностика – бърза, на място, и да могат да дават направления за PCR изследване“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки