ЕК прогнозира 12,5% годишна инфлация за България

0

- Advertisement -

12,5 на сто инфлация за страната за тази година – това сочи лятната прогноза на Европейската комисия за тази година. Догодина обаче тя ще падне почти наполовина – до 6.8 на сто. Ръстът на БВП за тази година ще бъде 2,8 на сто. За сравнение миналата година той е бил 4,2 на сто. Догодина той ще пада още и ще стигне 2,3 на сто.  

Като причина за рекордната инфлация се посочват по-високите цени на енергията и горивата и косвеното отражение на повишените енергийни цени за фирмите.

Ръстът на БВП за тази година ще бъде 2,8 на сто. За сравнение миналата година той е бил 4,2 на сто. Догодина той ще пада още и ще стигне 2,3 на сто.

В прогнозата се посочва, че  потребителското доверие е започнало да спада през март и предполага по-нисък растеж на частното потребление до края на годината. Същевременно се отбелязва, че износът на стоки и услуги ще се повишава, като това се дължи и на туризма. Прилагането на плана за възстановяване и развитие ще бъде основен фактор за ускорения растеж на инвестициите за тази и следващата година.

По-високият растеж на БВП за тази година се дължи предимно на силното възстановяване през първите три месеца. Отслабената външна среда и затягането на заемните условия, съчетани с по-слабото нарастване на заплатите, обяснява ревизията надолу за неговия растеж през 2023 година. Силното увеличение на заплатите през 2022 г. ще доведе до допълнително повишаване на цените, особено извън търговския сектор.

В контекста на намаляването на заемите и очакваната инфлация, нарастването на заплатите ще бъде по-ниско догодина и ще забави растежа на потреблението. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки