София и Скопие подписаха двустранен протокол в стъпка към еврочленството на РСМ

0

- Advertisement -

България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото френско предложение. 

„В днешната среща, изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което трябва да се направи оттук насетне е на база на постигнатите споразумения, договорености, е вече те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Станахте свидетели днес на подписването на втория протокол между Република България и Република Северна Македония. Експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието на ниво работни групи с колегите от МВнР на РСМ. България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им успех по пътя, по който отдавна искат да поемат“, заяви Генчовска след подписването, което се състоя след второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия на Република България и Република Северна Македония.

От своя страна Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни. Според него историческата възможност за РСМ е, че след 17 г. статут на кандидат вече може да започнат преговорите с ЕС:

Днешният протокол конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и на предходния протокол от 2019 г. Разписват се конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение.

Съдържанието на този протокол няма да бъде разпространено днес – това се очаква да стане идните дни, вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Неофициално е известно, че до 2 години в учебниците и табелите на паметниците да бъдат написани промени по вече постигнати договорености в двустранната историческа комисия св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода на Средновековието, тази и следващата година трябва да има общи чествания на исторически личности и събития, по които смесената историческа комисия е постигнала съгласие. През 2024 г. трябва да бъдат съгласувани учебните програми отново, след като комисията по историческите въпроси се произнесе, а българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ като равноправен народ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архивите на тайните служби. Едва след промените в Конституцията Скопие ще може да започне преговори за членство в ЕС.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

Съгласно чл. 12 от Договора за добросъседство от 2017 г. съвместната междуправителствена комисия провежда редовни срещи един път годишно с цел преглед на ефективното му прилагане, приемане на мерки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и решаване на възникнали по време на изпълнението на Договора въпроси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки