София и Варна в Етап 2 на Covid картата. Какви са мерките, предвидени от МЗ?

0

- Advertisement -

Най-много новозаразени с Covid-19 през последното денонощие са отчетени в областите София-град, Пловдив, Варна и Бургас, показват данните от Единния информационен портал.

В София-град са потвърдени 477 нови случая на зараза с коронавирусната инфекция, в област Пловдив – 155, в област Варна – 151, в област Бургас – 112.

На двуседмична база най-висока е заболеваемостта от Covid-19 в областите София-град – 454 на сто хиляди души население, в област Варна – 447 на сто хиляди души, в област Силистра – 391 на сто хиляди души, в област Бургас – 371 на сто хиляди души.

Заболеваемостта от коронавирусната инфекция в страната на 14-дневна база е 311 на сто хиляди души население.

По данни на картата за епидемичната обстановка областите София-град и Варна са в етап две. Нивото на всеки от етапите се определя на база математически модел, изчисляващ заболеваемостта на двуседмична база и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията.

Област Велико Търново е в най-ниския етап – нула, а останалите области са в етап едно.

Според Националния оперативен план на Република България за справяне с пандемията от Covid-19, приет от Министерския съвет на 14 юли 2022 г., за областите, попадащи в етап две, се предвиждат освен въведените в етап едно мерки – носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност, така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са:

– въвеждане на изискване за недопускане на не повече от един човек на осем кв.м. в търговски обекти, 

-ограничаване на свижданията в лечебни заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни – по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с Covid-19.

Остава в сила и провеждането на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за Covid-19, както и за други остри заразни болести.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки