До 12 август КЕВР казва за увеличението с 60% на цената на природния газ

0

- Advertisement -

До 12 август трябва да стане ясно, дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от „Булгаргаз“ увеличение в цената на природния газ с близо 60%.

В настоящата ситуация обаче, регулаторът няма правомощия да променя съществено тази цена.

Цената на природния газ за август ще се обсъжда на открито заседание на 9 август, съобщи Иванов.

„В тежката ситуация, в която е изправена страната ни по отношение доставките на газ, „Булгаргаз“ трябва да осигури количествата за регулирания пазар – топлофикациите и битовите потребители“, подчерта шефът на КЕВР.

Комисията ще направи всичко възможно, за да намери решение за облекчаване положението на потребителите, включително с разнообразяване на доставките, като подчерта значението на интерконектора Комотини – Стара Загора.

Иванов не подмина и проблема с тежкото състояние на „Топлофикация София“:

„Топлофикация София“ практически не се издължава за покупката на природен газ и е в много тежко състояние по причина, че трябва да фактурира цени от порядъка на 120 лв. на мегаватчас, а купува природен газ при цени не по-малко от два пъти по-високи“.

Председателят на КЕВР съобщи още, че утвърдените цени на тока от 1 юли ще се запазят такива поне до края на годината. Ще се търсят решения и цената на природния газ да не се променя драстично до 1 януари 2023 г.

Тези въпроси ще бъдат обсъждани днес на среща на ръководството на КЕВР със служебния министър на енергетиката.

Самият Иванов не допусна, че ще се върви към възобновяване на доставките от руската страна. Според него по-скоро ще се търсят възможности за тяхното разнообразяване. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки