Газовата връзка с Гърция готова до края на август

0

- Advertisement -

Българо-гръцката газова връзка да бъде напълно завършено до края на август, увери собственикът на фирмата-строител Авакс на свиканата от при президента Румен Радев среща по темата. 

От своя страна държавният глава посочи важността на проекта за разнообразяването на газовите доставки не само за Българя, но и за другите страни от Югоизточна Европа. 

В срещата при президента участватха и служебният премиер, както и министри от кабинета. 

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен обект, а има силно регионално и геополитическо значение, каза държавният глава:

„Приключването на този инфраструктурен и геополитически обект, в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, на растящи цени, е от особена важност за нашата страна и за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите“ 

Собственикът на фирмата-строител „Авакс“ декларира, че ще се направи всичко необходимо довършителните дейности по обекта да са факт и той да влезе в експлоатация до края на август, но си даде отсрочка, като каза, че това може да стане „до 7 или 8 септември“.

„Ние сме си направили един разчет във времето за това как да се случат нещата по възможно най-експедитивен начин. Предполагам, че в рамките на август, ако е 7-8 септември не е чак толкова голяма отсрочката, но ще се постараем всичко да бъде изпълнено от наша страна“.

Теодора Георгиева – изпълнителен директор от българска страна на проектната компания заяви, че в момента се дискутира с „Булгаргаз“ кога да се активира точката за достъп за азерския газ при Комотини:

„Доколкото ми е известно, те имат сключен анекс до края на септември. Също така резервиран капацитет на Неа Месемврия и на Сидерокастро, така че ще се съобразим изцяло с поетите техни ангажименти, за да може от първата възможност ние да се включим и да активираме точка Комотини“.

Това, което е известно в публичното пространство е, че „Булгаргаз“ се е договорил с Азербайджан газ през Комотини да се доставя от 1 октомври.

След срещата министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че от 1 октомври е планирано по тръбата да тече азерски газ. 

„Поеха всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки