Животът на хиляди българи поставени в риск от любимата на ГЕРБ „Главболгарстрой“ заради тлъста обществена поръчка в Чирен

0

- Advertisement -

Любимата строителна фирма на ГЕРБ „Главболгарстрой“, която за 2021-а отчете приходи от над 690 милиона лева, е готова да постави под риск живота на хиляди българи, само и само да спечели най-тлъстата обществена поръчка към момента – половин милиард лева за нови сондажи в газохранилището „Чирен“, показа разследване на Narod.bg.

Борисов бе опасно близък до основателя на ГБС Симеон Пешов

Наши високопоставени източници в сферата на енергетиката разкриха, че гербаджийската ГБС реално управлява държавната „Булгартрансгаз“, като в опита да се докопа до 500 000 000 лева поставя на карта живота на българите в региона на Чирен. Сега въпросът е ще се сезира ли ДАНС?

СХЕМАТА

„Булгартрансгаз“ се опитва за пореден път да пусне към герберска фирма една от най-големите обществени поръчки на Балканите – тази по проектиране и сондиране на новите сондажи на подземно газохранилище „Чирен“ на стойност над половин милиард.

Зад гърба на шефа на държавното дружество продажни шефчета се опитват да променят изискванията към бъдещите кандидати в процедурата, така че те да паснат на техните началници в сянка от „Главболгарстрой“, основана от вече покойния Симеон Пешов, личен авер на Баце, категорични са информаторите на Narod.bg.

В момент на енергийна криза и недостиг на газ и на съоръжения за съхранението му, това се оказва и една от най-важните тръжни процедури с изключително значение за националната сигурност и енергийната стабилност на България.

Източници от предприятието обаче споделят, че на нива началник на управления са поставени лица, които играят за корпоративните интереси на строителите на Бойко Борисов – ГБС. Този път те удобно се опитват да се скрият зад гърба на фирма „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

В сътрудничество с това дружество ГБС се стреми да лапне поредната супер апетитна обществена поръчка, като целта е негативите от лошия имидж да бъдат понесени вместо от ГБС, от фирмата „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

Амбициозните строители на Бойко имат и европейска алтернатива, която да ползват за параван. Това е италианската компания от Парма „Макс Щрайхер С.П.А.“, (MAX STREICHER S.p.A). ГБС използват липсата на достатъчно информация от страна на европейската компания и се опитва да я оплете в мрежите си.

Италианците имат опита да направят подземната част от проекта, но не и наземната. И са предпазливи да влязат в консорциум с друга компания с наземен опит. Все пак практиката им по света е показала, че влизането в консорциум с неясни участници може да доведе до сериозни имиджови и икономически щети.

За да не изгубят възможността да се опрат на европейския опит и имидж на „Макс Щрайхер С.П.А.“, (MAX STREICHER S.p.A), ГБС искат да раздробят поръчката и да отделят подземната и наземна част на проекта на две, че дори и три поръчки.

Първата обществена поръчка за доставка на материали и оборудване е с прогнозната стойност в размер на 300 000 000.00 (триста милиона) лева без ДДС.

Втората е за планиране и проектиране, като за нея се отделят 133 694 000 (сто тридесет и три милиона шестстотин деветдесет и четири хиляди) лева без ДДС.

Трета обществената поръчка „Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: „Газопровод свързващ ПГХ „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“ е с прогнозната стойност 83 915 000,00 (осемдесет и три милиона деветстотин и петнадесет хиляди) лева без ДДС.

ТОТАЛ: 517 609 000 лева

Всички тези схеми се въртят зад гърба на изпълнителния директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз”, категорични са източниците на Narod.bg.

Очаквайте ВТОРА ЧАСТ на разследването на Narod.bg, в което ще осветлим в детайли колосалната схема за източване на половин милиард лева с конкретните имена на участниците!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки