България намесена в японско разследване за незаконни трансплантации

0

- Advertisement -

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, уредена от турчин. Операциите са преминали успешно, но той спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 – 2021 г. Това посочва „Дневник“ като се позовава на разследване на японския в. „Йомиури Шинбун“ за международна схема за незаконни трансплантации в редица държави.

Подозренията в Япония са, че НПО с идеална цел е сътрудничела с гражданин на Турция, представящ се за лекар, който през 2017 г. е бил арестуван в Украйна по подозрение за участие в трафик на органи. Делото там още не е приключило.

Известно е, че мъжът е получавал средства, вкл. „такса за донора“ от около 15 хил. долара (не е сигурно, че цялата сума е достигала до реалния дарител), от Асоциацията за подкрепа на пациенти с нелечими заболявания („Набо канджа шиен но кай“), базирана в Токио. Общата сума достигала 80 хил. долара.

Японското разследване се позовава на звукозаписи и видео, свидетелства от лица, свързани с асоциацията и пациенти, преминали през хирургическа намеса. Твърди се, че Асоциацията е извеждала японци предимно в Китай като посредник за трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници. През последните 17 години през асоциацията са минали около 170 задгранични трансплантации. Източниците на органи са живи донори (в 5 случая), загинали в инциденти, изпаднали в мозъчна смърт или екзекутирани (до 2015 г.), твърди изданието, според което основно трансплантации се правели в Китай преди Covid пандемията. 

Подборът на донорите и условията за участието са на местните болници и координатори, а асоциацията се занимава единствено с „хоспитализирането, процедурите по изписване и личните грижи за пациента“ и „никога не е участвала“ в този процес, твърдят от „Набо канджа шиен но кай“ пред японското издание. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки