Доц. Кунчев: Със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година

0

- Advertisement -

Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите, началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

По думите му българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа.

„Ние сме наясно, че една голяма част от заболяемостта остава в сивия сектор”, призна доц. Кунчев, предаде БГНЕС.

Във вторник здравните власти обявиха, че се намалява карантината за COVID-19. Изолацията за положителните пациенти се намалява от 10 на 7 дни.

Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в рамките на три месеца след последна имунизация – пълна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок – няма да има карантина. Мярката влиза в сила в четвъртък – ден след издаването на заповедта, и ще важи до следващата седмица.

Доц. д-р Ангел Кунчев обясни причините за честата смяна на правилата, които трябва да спазваме.

„Този експертен съвет, който работи към министъра, обсъжда ситуацията на седмична база и взема и решенията, съответно и заповедите ще се променят всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, необходимо да се оформи заповедта, става сряда”.

Попитан запълнени ли са до голяма степен леглата в болниците у нас, той отговори, че процентът не е висок.

„Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%”, каза още доц. Кунчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки