Трагедия: Над 7700 зрелостници се очакват на поправителната матура по български език и литература

0

- Advertisement -

Над 7700 зрелостници ще се явят на днешната първа матура от поправителната сесия. Тя е по български език и литература.

Зрелостният изпит започва в 8 и половина тази сутрин и на него се явяват младежи, които или не са били допуснати на минали сесии, или са го пропуснали или пък са получили слаба оценка при предишно явяване.  

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата.

На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.  

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово просветното министерство създаде нова организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в Професионалната гимназия „Христо Смирненски“, която беше наводнена. 18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по български език и литература в гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втора матура по биология в училище „Васил Левски“. 

За втория зрелостен изпит в петък се очаква да се явят над две хиляди младежи. Те избират между 24 предмета.

Матурите по желание ще се проведат на 29 август и за там са подали заявления близо хиляда души, като изборът е между 15 предмета.  

Държавните зрелостни изпити са общо 41 в 667 училища и над хиляда и 600 зали. Близо 14 000 са подадените заявления. Ангажирани за почти три хиляди квестори.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки