Близки на починала родилка планират протест пред болницата в Горна Оряховица

0

- Advertisement -

Близки на починалата 21-годишна родилка в Горна Оряховица планират протест пред болницата с настояване лекарите да дадат цялата информация за причините, довели до фаталния край и дали става въпрос за лекарска грешка.

Снощи семейството и приятели на жената се събраха пред съда във Велико Търново на мълчаливо бдение след като от горнооряховската болница им обясниха, че жената е починала заради рядък синдром, който не са успели да овладеят.

Прокуратурата във Велико Търново вече образува проверка по случая. Вътрешна проверка се извършва и от лечебно-контролната комисия на болницата и трябва да приключи до края на седмицата.

„Новата информация ще бъде резултатът от протокола от аутопсията“, каза пред БНР д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица.

Жената е постъпила в лечебното заведение на 20 август, а секцио е извършено няколко дни по-късно.

По време на престоя е имала бъбречна криза, която е била овладяна. Въпреки опитите да се стимулира родова дейност, такава не е започнала, уточни д-р Иванов. По думите му няма данни за предишни заболявания на починалата родилка, която е била наблюдавана в извънболничната помощ.

За да се проведе планово секцио, трябва да няма никакви проблеми. Преди секциото се извършва консултация с интернист, пускат се изследвания, прави се преглед от анестезиолог. Има подготовка, която е задължителна.“

Синдромът, който е причинил голямата кръвозагуба на младата жена, няма как да бъде предвиден. Той може да се отключи и от самата операция, стана ясно от думите на болничния управител в предаването „Преди всички“.

„При него се получава изчерпване в организма на някои от факторите на кръвосъсирването. Това причинява масивни кръвоизливи във всички органи.“

Този синдром е рядък. В болницата преди години е имало случай с такъв синдром, който е приключил благоприятно, обясни д-р Иванов.  

Вчера е била проведена среща на екипа, осъществил секциото, с близките на починалата жена. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки