Над 70 милиона лв. са щетите след пороя в Карловско

0

- Advertisement -

Щетите в Карловско след пороя са огромни, те надхвърлят 70 млн. лв., каза в ефира на Радио Пловдив кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Той ще участва в днешното заседание на правителството, на което се очаква да бъдат отпуснати финансови средства за възстановяване на пораженията в селата Богдан, Каравелово и Слатина.

Описанието на щетите продължава, но към момента те са наистина огромни, каза кметът. 

„Разрушени са 7 моста на общински пътища, 11 съоръжения към тях в населените места, напълно разрушени са коритата на 3 малки реки. 

340 къщи са наводнени, 6 са напълно разрушени, а 40 са много тежко пострадали и не могат да се обитават.

Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, около 20 километра са повредените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, 2 училища, 3 читалища. Над 60 автомобила са в неизвестност, вероятно са затрупани под наноси и дървесина. 

Щетите по частните имоти са за над 30 – 40 милиона лева, а на инфраструктурата – между 40 и 50 милиона лева“, посочи кметът на община Карлово.

Д-р Кабаиванов допълни, че се работи с всички сили пътищата и дворовете на хората да са проходими, да се възстановят електроснабдяването и водоснабдяването. 

„Близо 70 единици различна техника работи на терен, а вчера тук бяха 1500 доброволци от цялата страна да помагат в разчистването. Следващите 3 месеца ще има нужда всеки ден да работи техниката“, посочи кметът.

Кабаиванов допълни, че 25 семейства от пострадалите къщи са настанени при роднини. За останалите се търсят различни начини за настаняване. 

„Вариантите са да се ремонтира общинска сграда, в която да бъдат настанени няколко семейства като в жилищен блок, да бъдат изградени временни постройки в дворовете на хората или те да бъдат настанени в хотел или ведомствена база за сметка на държавата“, посочи кметът. 

Кой вариант ще се избере, ще се коментира днес на заседанието на служебното правителство.

В селата вече частично има ток и вода, но хората са предупредени да не пият вода от чешмите. Вземат се мерки и за дезинфекция на домовете, за да не плъзнат зарази.

„Проблем с водата има и в с. Христо Даново, където е скъсан довеждащ водопровод от Стара планина и там нещата също са сложни“, допълни кметът на община Карлово.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки