Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от Агенцията за социално подпомагане

0

- Advertisement -

Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от специализиран отдел в Агенцията за социално подпомагане.

Не е ясно и бъдещето на Центъра за безопасен интернет. Горещата линия на центъра действа 16 години, но сега е пред закриване. Причината е липса на пари. За да продължи да работи, са необходими 200 000 лева.

Всъщност няма нито един факт, който достатъчно ясно да обосновава решението Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от специализиран отдел в Агенцията за социално подпомагане“. Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Мария Брестничка от Националната мрежа за децата:

Мария Брестничка

Мария Брестничка

„Много важно е да кажем, че Националната телефонна линия за деца е разкрита към Държавната агенция за закрила на детето от самото начало на нейното съществуване, тоест още от 2009 година тази телефонна линия, която е единствената такава специализирана линия, на която деца могат да потърсят помощ, е под контрола, наблюдението, указанията на държавна структура, тоест имаме цялата гаранция на държавата. Това, което се случваше още от 2009 година е, че възлагането на нейното изпълнение, тоест специалистите, които работят там, тяхната подготовка, квалификация се случваше с отворен и прозрачен конкурс с ясно обявени публично правила. През 2020 година обаче Държавната агенция за закрила на детето без много ясни обяснения обяви, че прибира линията. Всъщност това беше вследствие на едни много повтарящи се пропагандни послания и фалшиви новини, които бяха свързани с цялата кампания срещу Стратегията за детето. Тези фалшиви новини накараха тогавашното правителство да вземе това решение да окаже вероятно политически натиск на Държавната агенция за закрила на детето, която обяви, че прибира линията, за да я изпълнява тя под претекст, че това ще гарантира нейното добро изпълнение“.

От два до четири пъти са намалели сигналите, но това не е защото децата имат по-малко проблеми, не е защото децата в България са намерили други места, на които да се обаждат, това най-вероятно е свързано с доверието и информацията за линията“, каза още Мария Брестничка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки