НСИ: Българинът трудно „свързва двата края“

0

- Advertisement -

Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи. Това сочат данните, публикувани от Националния статистически институт (НСИ).

През второто тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок – над 75%. С известни затруднения са 37.1% от българите, 28.5% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.9% – като много трудно.

Доходите на повечето домакинства остават без промяна, става още ясно от данните на НСИ. 

През второто тримесечие на 2022 г., за 73% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората, което е с 0.7 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., но с 10.6 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от лицата, става ясно от публикуваните данни. 

Основните причини за увеличение на доходите и през трите изследвани тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране или преизчисляване на заплатата, сочат данните на НСИ. 

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 7.7% от лицата, като основните причини са загуба на работа, безработица или фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки