България ще получи от САЩ финансиране за военни цели

0

- Advertisement -

България е сред държавите, които ще получат от САЩ финансиране за военни цели, тъй като Вашингтон смята, че страната ни би била застрашена от евентуална руска агресия. Общо над два милиарда и половина долара помощ за Украйна и още 18 държави оповестиха американските власти днес.

При посещение в украинската столица Киев американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви допълнителни два милиарда долара за Украйна и 18 други държави. Сред тях, освен България, са Румъния, Гърция, Северна Македония, Молдова, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Словакия, Словения, Грузия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония.

Финансирането ще бъде както безвъзмездно, така и под формата на заеми, а целта – държавите да засилят възможностите си противопоставяне на руското влияние.

Парите са предвидени за модернизиране на силите за сигурност с американско военно оборудване и оръжия и засилване на сътрудничеството с НАТО.

По-рано, на заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна във военна база „Рамщайн“ в Германия американският министър на отбраната Лойд Остин обяви пакет помощ на стойност 675 милиона долара във вид на оръжия, амуниции и консумативи.

„Войната е в пореден важен етап. Руските сили продължават да бомбардират жестоко украинските градове и цивилни, но украинските сили започнаха своята контраофанзива на юг и интегрират способностите, които всички ние им осигурихме, за да се борят и да си върнат суверенната територия“, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

В срещата във формата „Рамщайн“ участват и българският министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки