Българските лондончани с българското си кътче в сърцето на Лондон – розите!

0

- Advertisement -

През миналия век, 1972 година, Столичната община подарява български рози на Лондон. През 90-те те изсъхват и… биват изкоренени.

„Когато дойдох в британската столица, исках да видя тези рози, защото няма много места, свързани с България, защото българите, които сега сме доста в Обединеното кралство, са страшно много“, разказва пред камерата на БНР българският юрист Бойко Боев, който от години живее и работи в британската столица като юрист в голяма международна компания.

„Дойдох, но не открих никакви български рози в „Сохо“, а този квартал е в центъра на Лондон и това е площад, построен през 17 век, на който има различни цветни пространства. Розите обаче ни ги нямаше, но пък имаше табелка на историята… и телефон. Обадих се веднага, за да попитам къде са, но се оказа че през 90-те години те са изсъхнали“, продължи разказа си Боев.

Тогава се решил – обадил се на приятели и съмишленици, направили проект, събрали средства, поискали разрешение от общината в Уестминстър и засадили розите.

„Защото сме дошли тук, живеем тук и искаме да възстановим историята на българските рози, да имаме българско място, нещо, за което да се грижим, защото ние сме българските лондончани“, разказва ни още юристът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки