Проучване на ЦАМ: Шест партии ще влязат в НС, още две са на ръба

0

- Advertisement -

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е близо 7%, съобщи Юлий Павлов – директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба.

„ГЕРБ-СДС е около 25%, „Продължаваме промяната“ – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, „Възраждане“ – 10,5%, „Демократична България“ – 8,1, след което има две партии, които са на ръба. Затова бих казал, че ще имаме парламент… към момента оценката ми е 6+2. Тези, които биха могли да затвърдят резултата си около 4 процента и да надградят, са „Има такъв народ“ и „Български възход“. Дали ще го направят през тези десетина оставащи дни е друг въпрос“, каза Юлий Павлов.

Според него не повече от 2,5 милиона души ще отидат до урните и се очаква рекордно ниска избирателна активност.

Проучването е реализирано между 15 и 19 септември със собствени средства на агенцията, като са анкетирани 1011 пълнолетни.

В предаването „Нещо повече“ Юлий Павлов коментира, че кампанията на водещите партии е насочена към твърдите им ядра:

„Това не са послания за привличане на широка периферия. Червените линии, които започнаха да се поставят още преди ноемврийските избори през 2021 г., сега израснаха до червени зидове, вместо да се размиват“.

По думите му хората иска след изборите на 2 октомври да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси:

„Нежеланието на политическите елити да се съобразят с желанието на хората е нещото, което отблъсква хората от урните. … Предизборната кампания се води така, че по-скоро намалява избирателната активност, а не я увеличава„.

Павлов беше категоричен, че след обявената от Путин частична военна мобилизация в Русия и насрочването на референдуми в области в Украйна, „което ще доведе до анексиране на тези украински територии“, драматично променя характера на войната и геополитическата ситуация:

„В новата геополитическа ситуация разумът ще води до това да се забравят червените линии и да се потърси национално отговорна позиция. Но и натискът от нашите европейски и американски партньори ще бъде много по-засилен да се състави правителство – дали на евро-атлантическа основа, дали на базата на национално съгласие, без да участват политич„ески лидери, но с определена геополитическа спойка“. 

От тази променена ситуация, смятам че шансовете да се състави правителство са 30-35%„, посочи социологът

Интервюто на Георги Марков с Юлий Павлов в предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки